THE INDIAN EXPRESS MCQ Questions

admin
By admin February 26, 2019 06:32

THE INDIAN EXPRESS MCQ Questions

Question 1. With reference to National Ganga Rejuvenation Bill, 2018, which of the

following statements are correct?

1. It defines Ganga as a National River

2. The bill declares that centre will take control of the management and

development of Ganga.

Choose the answers from the code given below:

a) 2 only

b) 1 and 2 both

c) Neither 1 nor 2

Solution: (b)

Explanation:

The legislation, formally called the National River Ganga (Rejuvenation, Conservation and

Management) Bill, 2018, proposes to create a management structure that will supervise the

health of the 2,500-kilometre long banks

The government has banned the construction of jetties, ports or “permanent hydraulic

structures” in the Ganga, unless permitted by the National Ganga Rejuvenation Authority,

according to the proposed ‘Ganga Act’.

The bill declares that the Centre will take control of the management, regulation and

development of Ganga as the river is of unique importance.

It defines Ganga as India’s National River.

Question 2. Consider the following statements regarding Commercial papers

1. A commercial Paper (CP) is an unsecured loan raised by firms in money markets

through instruments issued in the form of promissory note.

2. Maturity of commercial paper is minimum of 7 days and maximum up to one

year from the date of issue

Which among the following statements are correct:

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 only

d) Both are correct

Solution: (d)

Explanation

Commercial papers have become one of the popular routes for corporate to raise funds when

compared with loans from banks in recent times.

A commercial Paper (CP) is an unsecured loan raised by firms in money markets through

instruments issued in the form of a promissory note.

CPs can be issued for maturities between a minimum of 7 days and a maximum of up to one

year from the date of issue. CP can be issued in denominations of Rs 5 lakh or multiples.

Question 3: Consider the following statements regarding International Court of Justice

1. It is composed of fifteen judges who are elected for a nine year term.

2. It is headquartered at Geneva, Switzerland

3. It is the principal judicial organ of United Nations

Which of the above are correct?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) All of the above

Solution: (c)

Explanation:

The International Court of Justice is the principal judicial organ of the United Nations. Its

seat is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands). It began work in 1946, when it

replaced the Permanent Court of International Justice which had functioned in the Peace

Palace since 1922. It operates under a Statute largely similar to that of its predecessor, which

is an integral part of the Charter of the United Nation

The Court consists of 15 judges who are elected to nine-year terms by the United Nations

General Assembly and the Security Council

Only States may apply to and appear before the Court. The Member States of the United

Nations (at present numbering 191) are so entitled.

Question 4: Consider the following about North Korea.

1. 38th parallel North divides North Korea and South Korea.

2. Pacific Ocean on east and Yellow Sea on west straddles North Korea.

3. North Korea shares border with South Korea, China and Russia

Choose the correct answer from the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1 and 3 only

Solution: (d)

Explanation:

Statement 1 is correct:

38th parallel North divides North Korea and South Korea

Statement 2 is not correct:

The Yellow Sea and the Korea Bay are off the west coast and the Sea of Japan (East Sea of

Korea) is off the east coast.

Statement 3 is correct

North Korea shares a border with three countries; China along the Amnok River, Russia

along the Tumen River, and South Korea along the Korean Demilitarized Zone (DM)

Question 5: Consider the following statements regarding National Human Rights

commission?

1. It is a constitutional body.

2. Only a retired Chief Justice of India can become chairman of NHRC

3. The commission has the power of a civil court and can take cognisance of cases at

any time.

Choose the correct answer from the code below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1,2 and 3

Solution: (b)

Explanation:

Statement 1 is not correct:

It is autonomous i.e. it has been created by an Act of Parliament

Statement 2 is correct

Statement 3 is not correct:

The commission has the power of a civil court and can take cognisance of cases if received

within one year of occurrence

It can recommend compensation to victim, prosecution of accused. But such

recommendations aren’t binding.

Question6: The following rights are available under Forest Rights Act, 2006.

1. Right to live and hold the forest land under for self-cultivation and livelihood.

2. Right to collect and sell Minor Forest Produce

3. Central government can reject the claim for land rights by tribal people even without

informing the latter.

Which of the following above statements are correct:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 2 only

d) All are correct

Solution: (c)

Explanation:

Statement 1 and 2 is correct

Forest Rights act, 2006 confers following rights:

1. Right to collect and sell minor forest produce (MFP)

2. Recognizes the rights to hold and live in the forest land under the individual or common

occupation for habitation or for self-cultivation for livelihood,

3. Any person belonging to a Scheduled Tribe can claim rights to live in and cultivate up to

four hectares provided she has occupied it and was depended on it as of 2005.

4. In case of a non-tribal, in addition to this requirement, she will have to prove her family’s

residence in the vicinity of the forest land for 75 years prior to December 2005.

5. Right to protect, regenerate or conserve or manage any community forest resource which

they have been traditionally protecting and conserving for sustainable use

Statement 3 is not correct:

Under the Forest Rights Act (FRA), in force since 2006, forest dwellers can lay claims to

legal titles for the land that they use and eviction notice is given to the people after rejection

of claims.

Question 7.With reference to ‘Quality Council of India (QCI)’, consider the following

statements:

1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.

2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the

industry to the Government

Choose the correct answer from the given code:

a) 1 only

b) 1 and 2 both

c) 2 only

d) Neither 1 nor 2

Solution :(b)

Explanation:

Quality Council of India (QCI) was set up jointly by the Government of India and the Indian

Industry represented by the three premier industry associations i.e. Associated Chambers of

Commerce and Industry of India (ASSOCHAM), Confederation of Indian Industry (CII) and

Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), to establish and operate

national accreditation structure and promote quality through National Quality Campaign. QCI

is registered as a non-profit society with its own Memorandum of Association.

QCI is governed by a Council of 38 members with equal representations of government,

industry and consumers. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on

recommendation of the industry to the government.

Question 8: Article 35A confers special rights and privileges on the permanent residents of

Jammu and Kashmir. Which of the following are those privileges?

1. Employment under the State Government

2. Acquisition of immovable property in the State

3. Settlement in the State

4. Right to scholarship

Which of the above statements are correct?

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1, 2 and 3

d) All are correct

Solution: (d)

Explanation:

Article 35A is a provision incorporated in the Constitution giving the Jammu and Kashmir

Legislature the authority to decide who all are ‘permanent residents’ of the State and confer

on them special rights and privileges in public sector jobs, acquisition of property in the

State, scholarships and other public aid and welfare.

Question 9: Which of the following Short documentary won the Oscar in the Documentary

Short Subject category at the 91st Academy Awards?

a) Village Rockstars

b) Period-End of Sentence

c) Lifeboat

d) End Game

Solution: (b)

Explanation:

India’s only connect at the Oscars this year, Period. End of Sentence, shot in UP's Hapur, has

won the Best Documentary Short award at the 91st Academy Awards. The film, directed by

Iranian-American filmmaker Rayka Zehtabchi, was co-produced by Indian producer Guneet

Monga’s Sikhya Entertainment. The documentary is based on the topic of the deep stigma

associated with menstruation.

Question 10: Consider the following about National Pension System (NPS):

 NPS is applicable to all new employees of Central Government service (except

Armed Forces) and Central Autonomous Bodies joining Government service on or

after 1st January 2004.

 NPS is applicable to all the employees of State Governments after the date of

notification by the respective State Governments.

 Non Resident Indian can also open an account under NPS.

Choose the correct answer from the given below code:

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) All are correct

Solution: (d)

Explanation:

National Pension System (NPS) is a government-sponsored pension scheme. It was launched

in January 2004 for government employees. However, in 2009, it was opened to all sections.

The scheme allows subscribers to contribute regularly in a pension account during their

working life. On retirement, subscribers can withdraw a part of the corpus in a lumpsum and

use the remaining corpus to buy an annuity to secure a regular income after retirement.

This system is managed by PFRDA (Pension Fund Regulatory and Development Authority)

 Any Indian citizen between 18 and 60 years can join NPS. The only condition is that

the person must comply with know your customer (KYC) norms.

 NRI can also join NPS. Contributions made by NRI are subject to regulatory

requirements as prescribed by RBI and FEMA from time to time.

 If the subscriber’s citizenship status changes, his/ her NPS account would be closed.

]]>
admin
By admin February 26, 2019 06:32