HINDU MCQ

admin
By admin March 2, 2019 08:41

HINDU MCQ

Related Articles

1. Which of the following institution releases World Economic Situation and Prospects report?

(a) World Trade Organisation

(b) United Nations Conference on Trade and Development

(c) World Bank

(d) World Economic Forum

Answer: (b)

Explanation:

Context: UN warns trade disputes, climate could disrupt growth

The report is a joint product of the United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN/DESA), the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) and the five United Nations regional commissions (Economic Commission for Africa (ECA), Economic Commission for Europe (ECE), Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC), Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) and Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA)). _____________________________________________________________________________________

2.  Consider the following statements with respect to ‘Rastriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme

1. It aims to develop the personality and leadership qualities of the youth and to engage them in nation building activities.

2. It is a Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation:

The Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram Scheme is an ongoing Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports and has been continuing since 12th Five Year Plan. The Scheme aims to develop the personality and leadership qualities of the youth and to engage them in nation building activities. During 12th FYP period, in rationalization exercise undertaken in consultation with Ministry of Finance and NITI Aayog, the eight schemes were brought under the umbrella scheme of Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram as sub-schemes. This has helped in achieving better synergies between the Schemes and thereby, improves their effectiveness and help in achieving better outcomes with the available resources. The Scheme beneficiaries are the youth in the age-group of 15-29 years, in line with the definition of ‘youth’ in the National Youth Policy, 2014. In case of programme components specifically meant for the adolescents, the age-group is 10-19 years.

Following are eight sub-schemes under Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram:

Nehru Yuva Kendra Sangathan(NYKS)

National Youth Corps (NYC)

National Programme for Youth

Adolescent Development (NPYAD)

International Cooperation

Youth Hostels (YH)

Assistance to Scouting

Guiding Organizations

National Discipline Scheme (NDS

National Young Leaders Programme (NYLP)

3. Which of the following water bodies are connected by Sunda Strait?

(a) Pacific Ocean and Atlantic Ocean

(b) Atlantic Ocean and Mediterranean Sea

(c) Indian Ocean and Java Sea

(d) Mediterranean Sea and Adriatic Sea

Answer: (c)

Explanation:

The Sunda Strait is the strait between the Indonesian islands of Java and Sumatra. It connects the Java Sea to the Indian Ocean. The name comes from the Indonesian term Pasundan, meaning “West Java”. It also comes from the name of the Sundanese people, the native people of West Java, with the Javanese people being found mostly in Central and East Java

4. Consider the following statements with respect to “Green – Ag: Transforming Indian Agriculture for global environment benefits and the conservation of critical biodiversity and forest landscapes.

  1. It is assisted by the Global Environment Facility (GEF)

2.   It is launched in collaboration with the Food and Agriculture Organisation (FAO)

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Context: Govt. launches Green-Ag, GEF-assisted project, in partnership with FAO

The government has launched a Global Environment Facility (GEF) assisted project namely, “Green – Ag: Transforming Indian Agriculture for global environment benefits and the conservation of critical biodiversity and forest landscapes” in collaboration with the Food and Agriculture Organisation (FAO) during September, 2018 in high-conservation-value landscapes of five States namely (i) Madhya Pradesh : Chambal Landscape, (ii) Mizoram: Dampa Landscape, (iii) Odisha: Similipal Landscape, (iv) Rajasthan: Desert National Park Landscape and v) Uttarakhand: Corbett-Rajaji Landscape. The project seeks to mainstream biodiversity, climate change and sustainable land management objectives and practices into Indian agriculture. The overall objective of the project is to catalyze transformative change of India’s agricultural sector to support achievement of national and global environmental benefits and conservation of critical biodiversity and forest landscapes. The project will support harmonization between India’s agricultural and environmental sector priorities and investments so that the achievement of national and global environmental benefits can be fully realized without compromising India’s ability to strengthen rural livelihoods and meet its food and nutrition securit

5. Which of the following is associated with Nikshay Poshan Yojana?

(a) Tuberculosis

(b) Kala Azhar

(c) Dengue

(d) Typhoid

Answer: (a)

Explanation:

Ministry of Health & Family Welfare (MOHFW) has launched the Direct Benefit Transfer (DBT) scheme for nutritional support to tuberculosis patients as Nikshay Poshan Yojana (NPY). Under it, a financial incentive of Rs 500 per month is provided to each notified TB patient for the entire duration of his treatment.

6. Recent Stonehenge was in news, in which of following country is Stonehenge situated?

(a) Australia

(b) England

(c) New Zealand

(d) India

Answer: (b)

Explanation:

Context: Stonehenge mystery SOLVED: Scientists uncover origin of ancient monoliths

Stonehenge is a prehistoric monument in Wiltshire, England, two miles (3 km) west of Amesbury. It consists of a ring of standing stones, with each standing stone around 13 feet (4.0 m) high, seven feet (2.1 m) wide and weighing around 25 tons. The stones are set within earthworks in the middle of the most dense complex of Neolithic and Bronze Age monuments in England, including several hundred burial mounds.

7.  Consider the following statements with respect to FATCA

1. It is aimed at ensuring that US persons with financial assets outside of the USA pay USA tax

2. India has entered into information sharing agreement with the USA under FATCA

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Context: CRS and FATCA Compliance & Reporting

FATCA is an acronym for the United States Foreign Account Tax Compliance Act. FATCA is aimed at ensuring that US persons with financial assets outside of the US pay US tax. The new rules require foreign financial institutions (FFI’s) to provide the (IRS) Internal Revenue Service with information on certain investments of US persons invested in accounts outside of the US and for certain non-US entities to provide information about any US owners. FATCA allows automatic exchange of financial information between India and the US. India had entered into an agreement with the United States for implementation of the Foreign Accounts Tax Compliance Act (FATCA) with effect from August 31, 2015. Under the arrangement, the financial institutions need to obtain self-certifications and carry out due diligence in respect of all individual and entity accounts opened from July 1, 2014, to August 31, 2015.

8. With reference to the religious practices in India, the “Sthanakvasi” sect belongs to

(a) Buddhism

(b) Vaishnavism

(c) Shaivism

(d) Jainism

Answer: (d)

Explanation

Sthānakavāsī is a sect of Śvētāmbara Jainism founded by a merchant named Lavaji in 1653 AD. It believes that idol worship is not essential in the path of soul purification and attainment of Nirvana/Moksha. The sect is essentially a reformation of the one founded on teachings of Lonkashah, a fifteenth-century Jain reformer. Sthanakavasins accept thirty-two of the Jain Agamas, the Svetambara canon. Svetambarins who are not Sthanakavasins are mostly part of the Murtipujaka sect

9. Consider the following statements with respect to Long Term Irrigation Fund

1. The funds for Long Term Irrigation Fund (LTIF) are raised by Small Industries Development Bank of India (SIDBI) through issuance of bonds

2. LTIF is used for implementation of Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) works

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (b)

Explanation:

The funds will be raised by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) through the issuance of Bonds at 6 per cent per annum as per requirement. These funds will be used for the implementation of Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) works of 99 ongoing prioritised irrigation projects along with their command area development (CAD) works under the Prime Minister Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).

10. Consider the following statements with respect to ‘Yarn Bank Scheme’

1. It is one of the components of PowerTex India

2. It enables power loom weavers to purchase yarn at wholesale rate and give the yarn at reasonable price to the small weavers

3.  It also has a component of free electricity to small weavers

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 Only

(b) 2 and 3 Only

(c) 1 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

Explanation:

Context: Yarn Bank Scheme

To avoid fluctuation in yarn price, government has launched a Yarn Bank Scheme as one of the component of PowerTex India with effect from 01.04.2017 to 31.03.2020. The Scheme provides interest free corpus fund up to Rs.2.00 crore to the Special Purpose Vehicle (SPV)/Consortium formed by power loom weavers to enable them to purchase yarn at wholesale rate and give the yarn at reasonable price to the small weavers to avoid middleman and local supplier’s brokerage charge on sales of yarn.

 

Read More:  Daily MCQ

admin
By admin March 2, 2019 08:41