HINDU MCQ

admin
By admin February 16, 2019 09:47

HINDU MCQ

Related Articles

1. One Family, One Job’ scheme’ was launched by which of the following states?

(a) Odisha

(b) Jharkhand

(c) Sikkim

(d) Telangana

Answer: (c)

Explanation:

Sikkim launched ‘One Family, One Job’ scheme and it envisions employment to a member of every family which does not have a government job in the state

2.  Consider the following pairs

Region often in new                              Country

1. Budapest                                              : Hungary

2. Aleppo                                                 : Iraq

3. Mosul                                                  : Iran

4. Damascus                                            : Syria

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1 and 4

Answer: (d)

Explanation:

Aleppo – Syria

Mosul – Iraq

3. Which of the following statements regarding ‘Intensive Subsistence Farming’ are correct?

1. It is done on large farms.

2. A lot of mechanization and machinery is required.

3. It is practiced prominently in developed countries.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Answer: (d)

Explanation:

This type of farming is practiced in highly populated areas. It is a high labor intensive farming and yields are low. Usually the crops are grown for self-consumption. It is generally practiced in developing countries.

4. Which of the following countries is/are members of ‘New Agenda Coalition (NAC)’?

1. India

2. Japan

3. Australia

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Answer: (c)

Explanation:

The New Agenda Coalition (NAC), composed of Brazil, Egypt, Ireland, Mexico, New Zealand and South Africa, is a geographically dispersed group of middle power countries seeking to build an international consensus to make progress on nuclear disarmament, as legally called for in the nuclear NPT.

5. The recently constituted ‘UK Sinha Committee’ is associated with

(a) MSMEs

(b) Primary Education

(c) Non-Performing Assets

(d) Digital Payments

Answer: (a)

Explanation:

UK Sinha Committee : The RBI has constituted an expert committee, which will review the current Institutional framework in place to support MSMEs along with examining the factors affecting timely and adequate availability of finance to them.  The new 8-member committee would be chaired by former Securities and Exchange

Board of India chairman UK Sinha.  The new committee will review the current institutional framework in place to

Support the MSME along with examining the factors affecting the timely and adequate availability of finance to the sector.  The committee will also study the impact of the recent economic reforms on the

Sector and identify the structural problems affecting its growth.  It will conduct a study about the best global practices with respect to MSMEs and

Recommend its adoption in India, wherever appropriate.  Furthermore, the committee would also review the existing MSME focused policies

It’s impact on the sector and to propose measures for leveraging technology in accelerating the growth of the sector.

6. Consider the following statements with respect to Hungary

1. It is a landlocked country.

2. River Danube flows through Hungary.

3. The grassland biome found in Hungary is known as Puszta.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Explanation:

Originating in Germany, the Danube flows southeast for 2,860 km (1,780 mi), passing through or touching the border of Austria, Slovakia, Hungary, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova and Ukraine before emptying into the Black Sea. Its drainage basin extends into nine more countries. Prairie grasslands are found across the globe. They have a variety of names in other parts of the world: pampas in South America, veldt in South Africa and puszta in Hungary. These areas have deep, rich soils and are dominated by tall grasses; trees and shrubs are restricted to river valleys, wetlands and other areas with more moisture. Over the years the native grass species on the extensive areas of level ground have been ploughed and fields seeded. Many of these grasslands have been lost to cereal crops.

7.  Consider the following statements with respect to ‘Menstrual Hygiene Scheme’

1. It encompasses provision of funds to ASHAs to hold monthly meeting with adolescents to discuss issues related to menstrual hygiene

2. Under the scheme, funds are provided to States/UTs through National Health Mission for decentralized procurement of sanitary napkins packs

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Government of India is supporting the Menstrual Hygiene Scheme, under which, funds are provided to States/UTs through National Health Mission for decentralized procurement of sanitary napkins packs for provision primarily to rural adolescent girls at subsidized rates as per proposals received from the States and UTs in their Programme Implementation Plans. This scheme encompasses the following:  Increasing awareness among adolescent girls on Menstrual Hygiene

Improving access to and use of high quality sanitary napkins by adolescent girls in rural areas.  Ensuring safe disposal of Sanitary napkins in an environmentally friendly manner.

Provision of funds to ASHAs to hold monthly meeting with adolescents to discuss

Issues related to menstrual hygiene.

8. Consider the following statements with respect to ‘Neyyar Wildlife Sanctuary’

1. It is a protected area in the Upper Gangetic plain in Uttar Pradesh.

2. It is part of the Dudhwa Tiger Reserve.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (d)

Explanation

The Neyyar Wildlife Sanctuary Kerala is spread over the southeast corner of the Western Ghats This is the drainage basin for the Neyyar River and its tributaries – Mullayar and Kallar. The towering peak of Agasthyamalai at an elevation of 1868 meters is a very prominent landmark.

9. ‘Lkhon Khol’ is associated with

(a) Arunachal Pradesh

(b) Mizoram

(c) Nagaland

(d) None of the above

Answer: (d)

Explanation:

Lakhon Khol or Khmer masked drama dance is a dance drama genre that is performed in Cambodia.  Lakhon Khol was recently listed by UNESCO, the United Nations’ cultural agency, as an intangible cultural heritage, along with neighbouring Thailand’s version of the dance, known as Khon.

10. Consider the following statements about contingent convertible capital instruments

1. They are also known as Additional Tier 1 bonds.

2. They are hybrid bonds that combine debt and equity elements.

Which of the following statements are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation:

The contingent convertible capital instruments also known as Additional Tier 1 bonds are hybrid bonds that combine debt and equity elements. Its defining characteristic is that it may be converted into shares if the CET1 capital ratio drops below a specific level. A contingent convertible bond, also known as CoCo or Additional Tier 1 Capital (AT1) is a hybrid issue that combines debt (yielding interests for the investor) and capital (have the capacity to absorb losses) properties. These instruments are perpetual (they have no set maturity date), although the issuer reserves the option to call the bond five years after the bond is issued. Coupon payments corresponding to this type of issues can be cancelled upon request by the issuer (coupon is noncumulative). The main characteristic of this type of bond is that, if the specific trigger conditions indicated in the issue prospectus are met, they can be converted into shares. The most common trigger conditions include the CET1 (Common Equity Tier 1) ratio dropping below a specific value. Therefore, these issues are exclusively aimed at institutional investors.

 

Read More:  Daily MCQ

admin
By admin February 16, 2019 09:47