HINDU MCQ

admin
By admin February 17, 2019 10:06

HINDU MCQ

Related Articles

1.  Which of the following institution releases World Development Report?

(a) World Trade Organisation

(b) United Nations Conference on Trade and Development

(c) World Bank

(d) World Economic Forum

Answer: (c)

Explanation:

The World Development Report (WDR) is an annual report published since 1978 by the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) or World. Each WDR provides in-depth analysis of a specific aspect of economic development. Past reports have considered such topics as agriculture, youth, equity, public services delivery, the role of the state, transition economies, labor, infrastructure, health, the environment, risk management, and poverty. The reports are the Bank’s best-known contribution to thinking about development

2.  Which of the following corps have a hybrid seed named Pusa Vivek QPM 9

(a) Wheat

(b) Mustard

(c) Maize

(d) Groundnut

Answer: (c)

Explanation:

The Indian Agricultural Research Institute (IARI) has bred a hybrid maize Pusa Vivek QPM 9 Improved — that is claimed to be the world’s first ever rich in lysine and tryptophan as well as pro-vitamin A. Normal maize kernels are deficient in essential amino acids such as lysine and tryptophan

3. Which of the following statements regarding Trans fat are correct?

1.  It is a type of unsaturated fat that occurs in small amounts in nature.

2.  Consuming Trans fats has been shown to decrease the risk of coronary artery disease.

3. In many countries, there are legal limits to Trans fat content.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation:

Statement 1 and 3 are correct.

Trans fat, also called unsaturated fatty acids or trans fatty acids, is a type of unsaturated fat that occurs in small amounts in nature, but became widely produced industrially from vegetable fats starting in the 1950s for use in margarine, snack food, packaged baked goods, and for frying fast food

In many countries, there are legal limits to trans fat content. Trans fats levels can be reduced or eliminated using saturated fats such as lardpalm oil, or fully hydrogenated fats, or by using interesterified fat.

Statement 2 is incorrect.

Although trans fats are edible, consuming trans fats has been shown to increase the risk of coronary artery disease in part by raising levels of low-density lipoprotein

4. Which of the following countries is/are members of P5 plus 1?

1. China

2. Japan

3. Australia

4. Brazil

5. Germany

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2, 3 and 5

(c) 1 and 5

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: (c)

Explanation:

The P5+1 refers to the UN Security Council’s five permanent members (the P5); namely China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States; plus Germany. The P5+1 is often referred to as the E3+3 by European countries. It is a group of six world powers which, in 2006, joined together in diplomatic efforts with Iran with regard to its nuclear program.

5. The recently constituted ‘Rajiv kumar committee is associated with

(a) MSMEs

(b) Primary Education

(c) Non-Performing Assets

(d) Selling of small and marginal oil and gas fields

Answer: (d)

Explanation:

The Union Government has constituted a six-member committee to look at selling of 149 small and marginal oil and gas fields of state-owned the Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) and Oil India Limited (OIL) to private and foreign companies to boost domestic output.

The panel is chaired by the NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar. The other members of the Committee are:

• P K Sinha
• Subhash Chandra Garg
• M M Kutty
• Amitabh Kant
• Shashi Shanker

6. Consider the following statements with respect to K2-236b

1. This is habitable planet beyond Pluto in our solar system.

2.  This was discovered by NASA.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (d)

Explanation:

Statement 1 is incorrect. It is not in our solar system

Statement 2 is incorrect. It is not discovered by Physical Research Laboratory (PRL), Ahmedabad.

7. ‘SRPHi’ was launched by

(a) RBI

(b) NITI Aayog

(c) CIPAM

(d) AISHE

Answer: (a)

Explanation

The Reserve Bank of India (RBI) will capture payment habits of individuals in six cities, including four metropolitan towns. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’. The survey will cover a sample of 6,000 individuals from various socio-economic backgrounds across six cities — Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati

8. Consider the following statements with respect to Tadoba National Park

1. It is in Madhya Pradesh.

2. It is situated in Gwalior district.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (d)

Explanation

Statement 2 is incorrect.

Notably Maharashtra’s oldest and largest National Park, the “Tadoba National Park”, also known as the “Tadoba Andhari Tiger Reserve” is one of India’s 47 project tiger reserves existing in India. It lies in the Chandrapur district of Maharashtra state and is approximately 150 km from Nagpur city. The total area of the tiger reserve is 1,727 Sq.km, which includes the Tadoba National Park, created in the year 1955. The Andhari Wildlife Sanctuary was formed in the year 1986 and was amalgamated with the park in 1995 to establish the present Tadoba Andheri Tiger Reserve. The word ‘Tadoba’ is derived from the name of God “Tadoba” or “Taru,” which is praised by local tribal people of this region and “Andhari” is derived from the name of Andhari river that flows in this area

9. Bardo Chham is associated with

(a) Arunachal Pradesh

(b) Mizoram

(c) Nagaland

(d) None of the above

Answer: (a)

Explanation:

Bardo Chham

Region/Area: Arunachal Pradesh

Occasion: Performed during festivals

Highlight: The performers wear masks representing different animals

Purpose: Depiction of good over evil

Bardo Chham is performed by the Sherdukpen tribe of the West Kameng district. The dancers wear masks of 12 different animals and perform to the beats of many percussion instruments. Sherdukpen tribe believes that there are 12 different evil forces and they all appear in different months to mar the happiness of the community. The masks represent evil forces and the main objective of this art form is to ward off these evil forces. Men and women don colorful clothes before showcasing their dancing skills.

10. Which of the following statements is/are correct?

1. Masala Bonds are rupee-denominated borrowings issued by Indian entities in overseas markets.

2. A Panda bond is a Chinese renminbi-denominated bond from a non-Chinese issuer, sold in the People’s Republic of China.

Which of the following statements are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Masala bonds are bonds issued outside India but denominated in Indian Rupees, rather than the local currency. A Panda bond is a Chinese renminbi-denominated bond from a non-Chinese issuer, sold in the People’s Republic of China. The first two Panda bonds were issued in October 2005 on the same day by the International Finance Corporation and the Asian Development Bank.

 

Read More:  Daily MCQ

admin
By admin February 17, 2019 10:06