HINDU MCQ

admin
By admin March 4, 2019 09:04

HINDU MCQ

Related Articles

1. The “Emissions Gap Report” is released by which of the following Organisation

a) IUCN

b) WWF

c) UNEP

d) None of the above

Answer: C

Explanation

Emissions Gap Report is released by UNEP.

Do make a list of Reports/Indices released by prominent International Bodies.

2. With respect to the Interim budget, consider the following statements:

1. The constitution provides for the provision of interim budget.

2. The interim budget and vote on account are announced every year.

Which of the above are correct statements?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: D

Explanation

The constitution only mention of Annual Financial statement. There is no mention of the term budget, interim budget or of vote on account. These are executive/legislative parlance for their ease. Article 112 mentions Annual Financial statement. As for interim budget it is the last budget of the government preceding elections. As such no major schemes are introduced which could affect the voting behaviour. The government in this year’s interim budget did introduce certain schemes but they were not in the nature of doles. VoA is expenditure or blank cheque given by the parliament to the executive to fulfil its obligations till the passing of the Appropriation bill & Finance bill. But with amendments to the presentation of budget being shifted to starting of February in a fiscal year, this provision is no longer required.

3. The interim budget this year mentioned 10 point vision document for 2030:

1. Rural Industrialization

2. Blue Economy

3. Health

4. Space

5. Food Self-sufficiency

Which of the above are included in the document?

a) 1, 2, 3

b) 2,3,4,5

c) 1,2,4,5

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: D

Explanation

The IB this year laid down 10 vision point document for 2030. Do learn the bold headings of these — Physical & Social Infrastructure, Digital India, Clean & Green India, Healthy India, Blue Economy, Clean Rivers & Efficient Water Use, Food Self Sufficiency, Space Program, Rural Industrialization and Maximum Governance, Minimum government.

4. With respect to National Statistical Commission, consider the following:-

1. It is the only constitutional body concerned with analysis and surveys of various governmental indices and programs.

2. The Chief statistician of India is the head of National Statistical Commission.

3. The NSC submits annual report to the President.

Identify correct statements

a. 1, 2, 3

b. 2 & 3

c. 1 & 3

d. None of the above.

Answer: D

Explanation:

The NSC was established in 2005 on the recommendations of Rangarajan Commission. It was established through an executive order & works under the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI). The Commission consists of a part-time Chairperson, four part-time Members, an ex-officio Member and a secretary. The Chief Statistician of India who is the Head of the National Statistical Office is the Secretary of the Commission and CEO of NITI Aayog is the ex-officio Member of the commission.

5. “The Future of Rail Report” has been released by

a. IEA/ International Energy Agency

b. IMF/ International Monetary Fund

c. WB/ World Bank

d. WEF/ World Economic Forum

Answer: A

Explanation:

The report has been released by International Energy Agency (IEA) which works under OECD. The options could be framed differently and instead of IEA it could have given OECD. So do remember the agency and the organisation under which it works.

6. Gandhi Peace Prize for 2018 has been awarded to

a. ISRO

b. CSE

c. Tasuku Honjo

d. Yohei Sasakawa

Answer: D.

Explanation:

As a tribute to the ideals espoused by Gandhi, the Government of India launched the International Gandhi Peace Prize in 1995 on the occasion of the 125th birth anniversary of Mohandas Gandhi. A jury consisting of the Prime Minister of India, the Leader of the Opposition in the Lok Sabha, the Chief Justice of India and two other eminent persons decides the awardee each year. The award carries ₹ 1 Crore (10 million) in cash, convertible in any currency in the world, a plaque and a citation. It is open to all persons regardless of nationality, race, creed or gender. The 1st recipient of the award was – Julius Nyerere. The 2018 prize was awarded to Yohei Sasakawa, for his contribution to leprosy education in India as well as the world.

7. Consider the following statements:

1. The inflation rate for the year 2018 has been the highest in last one decade.

2. The inflation rate has been consistently for decreasing for the last few years.

Identify the correct statements —

a. 1 only

b. 2 only

c. Both

d. None

Answer: D.

Explanation:

The inflation rate was highest for year 2012 @ 10%. Since then it has been consistently decreasing. However 2017 was an outlier in this when inflation rate was lowest in the decade @3.6%. For the last 2 years the inflation rate again increase to around 4.7%. Therefore it has not been consistently decreasing for the last few years. More importantly Urjit Patel Committee introduced flexible inflation targeting with 4% ± 2%. The FRBM review committee/N.K. Singh Committee also favoured the same inflation targeting system.

8. With regard to Sustainable Blue Economy Conference, consider the following:

1. The conference was held by UNEP + International Maritime Organisation.

2. This is the first time conference was held in Asian continent.

3. The conference seeks to harness the potential of international marine bodies – seas and oceans only.

Identify the correct the statements —

a. 1 and 2 only

b. 2 and 3 only

c. 3 only

d. None of the Above

Answer: D

Explanation

The 1st Sustainable Blue Economy Conference was organised jointly by Kenya, Japan and Canada. The conference was hosted by Kenya at Nairobi in November 2018. The conference seeks to harnesses the potential of our oceans, seas, lakes and rivers to improve the lives of all, particularly people in developing states, women, youth and Indigenous peoples.

9. The International Dam Safety Conference is held by

a. UNDP

b. WB

c. WEF

d. None of the above

Answer: D.

Explanation

India will be hosting the International Dam Safety Conference – 2018 at Thiruvananthapuram on January 23-24. Central Water Commission is organizing the event in association with Kerala Water Resources Department (KWRD), Kerala State Electricity Board, National Institute of Technology Calicut and College of Engineering, Trivandrum. Dam safety conferences are organized as an annual event under the Dam Safety Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) project being run by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation  (MoWR,RD & GR) in the seven states of Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, Tamil Nadu, and Uttarakhand. Launched in the year 2012 with a financial outlay of Rs. 2100 Crores, this World Bank aided project aims at  the rehabilitation of old dams in the country that may be experiencing distress and are in need of attention for ensuring their structural safety and operational efficiency.

10. Which of the following has highest liquidity:

a. M1

b. M2

c. M3

d. M0

Answer: A.

Explanation:

M1 is the most liquid.

M1 is the money supply that includes physical currency and coin, demand deposits, travelers checks, other checkable deposits and negotiable order of withdrawal (NOW) accounts. The most liquid portions of the money supply are measured by M1 because it contains currency and assets that can be quickly converted to cash. “Near money” and “near, near money,” which fall under M2 and M3, cannot be converted to currency as quickly.

 

Read More:  Daily MCQ

admin
By admin March 4, 2019 09:04