THE INDIAN EXPRESS MCQ Questions

admin
By admin February 27, 2019 08:46

THE INDIAN EXPRESS MCQ Questions

Question 1: Which of the following Statements is/are CORRECT?

  1. Non-Cabinet Ministers are debarred from Cabinet Committee membership.
  2. Cabinet Committee on Security is headed by the Home Minister.
  3. Parliamentary Secretaries are part of the Political Executive.
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 only
    c) 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (c)
    Statement 1 is not correct:
    Cabinet Committees usually include only Cabinet Ministers. However, the non-cabinet Ministers are
    not debarred from their membership.
    Statement 2 is incorrect:
    Cabinet committee on security is headed by Prime minister.
    Statement 3 is correct
    Parliamentary Secretaries are the members of the last category of the council of ministers (which
    is also known as the ‘ministry’). They have no department under their control. They are attached
    to the senior ministers and assist them in the discharge of their parliamentary duties.
    Question 2. Which of the following is correct about Indian Airforce Aircrafts?
  4. The Mirage-2000 uses a single shaft engine and also known as Vajra.
  5. Rafale is multi role combat aircraft.
  6. Both Rafale and Mirage have been procured from France.
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 only
    c) 1 and 2 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (d)
    All are correct
    The Mirage-2000 is undoubtedly one of the Indian Air Force’s (IAF) most versatile and deadliest
    aircraft and it was first commissioned in 1985.Soon after inducting the Mirage, IAF gave it the name
    – Vajra – meaning lightening thunderbolt in Sanskrit.

The Mirage-2000 uses a single shaft engine that is light and simple as compared to other fighter jet
engines and is called SNECMA M53.
In terms of the armament, the Mirage 2000 can carry laser-guided bombs, air-to-air and air-to-
surface missiles and has a Thomson-CSF RDY (Radar Doppler Multi- target) radar on board.
Rafale is a multi-role combat aircraft and both Rafale and Mirage 2000 were procured from Dassault
aviation, French company.
Question 3: With reference to CRISIL, consider the following statements

  1. CRISIL was set up in the 1991.
  2. CRISIL rates the debt instruments.
  3. CRISIL is India’s first credit rating agency.
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (c)
    Statement 1 is not correct:
    CRISIL (Credit Rating information services of India limited) was established in 1987.
    Statement 2 and 3 is correct:
    It is India’s first Credit rating agency headquartered at Mumbai. The majority stake of CRISIL was
    held by the world’s largest rating agency Standard & Poor’s. It rates debt instruments and offers its
    services in financial, manufacturing, service, and SME sectors.
    Question 4: Consider the following statements with reference to Prompt Corrective Action (PCA)
    Framework:
  4. It has been launched by the RBI to assess, monitor, control and take corrective actions on
    banks which are weak and troubled.
  5. It is for the first time when RBI used this mechanism.
  6. Only Public Sector Banks are assessed under PCA framework.
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 1 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (a)
    Statement 1 is correct:

The PCA framework is one of the RBI’s supervisory tools which involves monitoring various bank
performance indicators as an early warning exercise. Its objective is to facilitate the banks to take
corrective measures in a timely manner in order to restore their financial health.
Statement 2 and 3 is incorrect:
It was first introduced after global economy incurred huge losses due to failure of financial
institutions during 1980s-90s.RBI issued guidelines under PCA framework for all Public Sector
Banks as well as private banks.
Question 5: Consider the following statements about Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana
–“Saubhagya”

  1. Poor households identified using Socio Economic and Caste Census (SECC) 2011 would be
    provided with free electricity
  2. Rural Electrification Corporation Limited (REC) is the nodal agency for the
    operationalisation of the scheme
  3. Only state discoms are eligible for financial assistance under this scheme
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (a)
    Statement 1 is not correct:
    The beneficiaries for free electricity connections would be identified using Socio Economic and
    Caste Census (SECC) 2011 data. However, un-electrified households not covered under the SECC
    data would also be provided electricity connections under the scheme on payment of Rs. 500 which
    shall be recovered by DISCOMs in 10 installments through electricity bill.
    Statement 2 is correct:
    Rural Electrification Corporation Limited (REC) is the nodal agency for the operationalisation of the
    scheme throughout the country.
    Statement 3 is incorrect
    The scheme aims to achieve universal household electrification in all parts of the country.All
    DISCOMs including Private Sector DISCOMs, State Power Departments and RE Cooperative
    Societies shall be eligible for financial assistance under the scheme in line with Deen Dayal
    Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY).

Question 6: Chabahar port lies in
a) Gulf of Oman

b) Red Sea
c) Persian Gulf
d) Arabian Sea
Choose the correct answer from the code given above
Answer: (a)
Chabahar port lies in the Gulf of Oman and can be easily accessed from India’s western coast.
The use of Chabahar port is seen as a major boost to India’s efforts to connect with Central Asia and
Russia, and it could facilitate Indian imports of iron ore, sugar and rice as well as crude oil from
Iran.
Question 7: Consider the following statements regarding International Gandhi Peace prize

  1. It was constituted by Government of India in 1995 as a tribute to Mahatma Gandhi
  2. The winners are selected by a jury headed by Prime Minister, the Leader of the Opposition in
    the Lok Sabha, the Chief Justice of India and two other eminent persons.
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 both
    c) 1 only
    d) Neither of the above
    Answer: (b)
    The government has announced the names of Vivekananda Kendra in Kanyakumari (2015),
    AkshayaPatra Foundation and Sulabh International (2016), EkalAbhiyan Trust (2017) and Yohei
    Sasakawa (2018) for the International Gandhi Peace Prize.
    Question 8: Consider the following pairs:

Scientist/Philosopher Related to Concept/Hypothesis

  1. Immanuel Kant : Nebular Hypothesis
  2. Chamberlain and Moulton : Wandering star Hypothesis
  3. Edwin Hubble : Expanding universe Hypothesis
    Choose the correct answer from the code given below.
    a) 2 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Answer: (d)

All are correct
Question 9: Which one of the following statements appropriately describes the “fiscal stimulus”?
a) It is a massive investment by the Government in manufacturing sector to ensure the supply of
goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth
b) It is an intense affirmative action of the Government to boost economic activity in the
country
c) It is Government’s intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans
to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation
d) It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial
inclusion
Answer: (b)
Question 10: Under the Indus Water Treaty (IWT), India has been given the exclusive right over the
rivers of

  1. Chenab
  2. Ravi
  3. Beas
  4. Indus
  5. Satluj
  6. Jhelum
    Choose the correct answer from the code given below?
    a) 1, 2 and 3 only
    b) 1 ,3 and 4 only
    c) 2, 3 and 5 only
    d) 1 ,2 and 6 only
    Answer: (c)
    The Indus System of Rivers comprises three Western Rivers – the Indus, the Jhelum and Chenab and
    three Eastern Rivers – the Sutlej, the Beas and the Ravi; and with minor exceptions, the treaty gives
    India exclusive use of all of the waters of the Eastern Rivers and their tributaries before the point
    where the rivers enter Pakistan. Similarly, Pakistan has exclusive use of the Western Rivers.
    Pakistan also received one-time financial compensation for the loss of water from the Eastern rivers.
]]>
admin
By admin February 27, 2019 08:46